Как се живее с тиреоидит на Хашимото?

Как се живее с тиреоидит на Хашимото? Темата за автоимунния тиреоидит на Хашимото е актуална, особено напоследък, когато се наблюдава рязко падане на възрастовата граница на заболеваемост. Това е социално заболяване и изисква специално внимание и бдителност.

Какво представлява
Автоимунният тиреоидит е състояние, при което организмът образува антитела срещу собствената си щитовидна жлеза, които променят функцията и структурата на паренхима й. За първи път заболяването е описано от японския хирург Х. Хашимото, затова носи неговото име.

Причините за развитието
на заболяването са неясни. Обсъжда се генетична предиспозиция (често се устаноява при няколко членове на едно семейство), ролята на повишения радиационен фон (особено след аварията в АЕЦ Чернобил), неконтролируемата йодна профилактика, провеждана преди години. Напоследък честотата на заболели от Хашимото се увеличава значително. Засягат се и двата пола, като по-голяма е заболеваемостта сред жените.

Диагностика и лечение
Поставянето на диагнозата е сравнително лесно, т.н. ехографският образ е типичен, а изследването на антителата става с кръвна проба. След това трябва да се оцени функцията на жлезата, за да се прецизира лечението. При нормално функциониране на жлезата (TSH, FT4, FT3 в рамките на референтните стойности) не се налага специфично лечение, а само проследяване на различен период от време (6-12 месеца). Някой изследвания показват добро повлияване на нивата на антителата от приема на селенов препарат в доза 100 мкг/дн. Не всички приемат това лечение и не винаги ефектът е отчетлив.
При завишаване на функцията на жлезата се установява характерна хормонална констелация (ниски нива на TSH при завишени стойности на FT4 и FT3). При това състояние пациентите имат характерна симптоматика - изпотяване, слабеене, сърцебиене, тревожност и неспокойство.

Обикновено лечението се провежда с лекарства, потискащи функцията на жлезата - т.нар. тиреостатици. Особеното при тиреоидита на Хашимото е, че е възможно наличието на първоначална хиперфункция, която да премине в хипофункция (намалена функция). Установяват се високи нива на TSH, стойностите на FT4 и FT3 могат да са нормални в началото, но постепенно се понижават. Тогава симптомите съответстват на състояние на понижена функция - състояние, наречено хипотиреоидизъм, изразяващо се с отпадналост, мудност, лесна уморяемост, напълняване, сухота на кожата и др. В такива случаи се налага заместване на намалената функция на жлезата с хормони отвън - дават се L-Thyroxin в необходимата доза, която се уточнява при проследяване и е индивидуална при всеки пациент

Понякога при тиреоидит на Хашимото може да се открият възли. Това състояние трябва да се проследи и да се оперира при нужда своевремнно, тъй като това заболяване се асоциира с по-голяма честота на злокачествените заболявания на щитовидната жлеза. Липсват специфични ограничения за вида на хранене и начина на живот при пациентите с това Хашимото. При състояние на повишена функция на щитовидната жлеза се препоръчва консумация на храна, богата на витамини, избягване на енергийните напитки и задължително спиране на цигарите. Като цяло се дават указания за здравословен начин на живот, регулярна физическа активност и избягване на стресови ситуации.
Доц. Ивона Даскалова

Доц. Ивона Даскалова

Доц. Ивона Даскалова е началник Клиника по ендокринология при ВМА.

Родена е в София. Завършва Медицинската академия. Има признати специалности по вътрешни болести, ендокринология и болести на обмяната, клинична фармакология и терапия, медицинска информатика и здравен мениджмънт. Специализира в Германия, Дания, САЩ. Доктор по медицина - 1999 г. Била е началник на Клиника по ...

информация за Доц. Ивона Даскалова | още статий от Доц. Ивона Даскалова