За големината на порциите и връзката със стомаха

За големината на порциите и връзката със стомаха За да поддържате здравето си и да сте винаги във форма, трябва да знаете колко да ядете. В много заведения порциите са направо гигантски с цел привличане на клиенти.

За да поддържате здравето си и да сте винаги във форма, трябва да знаете колко да ядете. В много заведения порциите са направо гигантски с цел привличане на клиенти. Колкото повече, толкова по-добре, смятат някои, но размерът на порциите води до увеличаване на размера на талията. Размерът на порциите е важен, защото нито една хранителна група не може да даде на организма ни всички хранителни вещества, които са му необходими.

 

Спасението е едно – разнобразието от продукти. Порциите храна трябва да включват белтъчини, въглехидрати, мазнини, витамини и минерали. Когато знаете това, ще определите и как да се храните. Трябва да имате предвид, че от значение е и размерът на стомаха ви. Големите порции в ресторантите се побират в огромни чинии, затова може би си мислите, че стомахът е доста голям орган.

 

Но истината е, че стомахът ви е колкото вашия юмрук – когато е празен, но има свойството да се разтегля до размера на отворена длан, когато в него попада храна. Той побира около литър и половина храна. Трябва да станете от масата, когато стомахът ви е пълен на около осемдесет процента, за да остане място за правилното храносмилане. За да измерите правилно порциите и количеството необходими вещества, които да консумирате чрез продуктите през деня, използвайте като измерващ инструмент ръката си.


Една порция белтъчини се побира в дланта, порция въглехидрати – от китката до върховете на пръстите, а олиото или зехтинът – не повече от една супена лъжица на порция. Взависимост от размерите на тялото и начина ви на живот можете да консумирате от три до пет такива порции, които се състоят от разнобразни продукти. Пет порции зеленчуци дневно са много, според някои, но една порция зеленчуци е равна на сто грама, така че петте порции можете да получите от една гигантска салата.