Пластичната хирургия е необходимост, не екстра

Пластичната хирургия е необходимост, не екстра Човек винаги се е стремял да бъде млад и красив. Затова и интересът към пластичните корекции никога няма да спре. Новата вълна в пластичната хирургия започва да се обединява и да ползва услугите на козметиците за възстановяване на жизнеността на тъканите.
Това особено засяга видимите части на човешкото тяло и най-вече лицето. Използват се различни филъри (напълнители), които са на базата на хиалуроновата киселина. Тя е нормален продукт на човешкия организъм, който е абсолютно безвреден. Тази киселина подмладява тъканите, които са в и под кожата. По този начин се попълват бръчки, които с времето са се подчертали по различен повод, изглаждат се и части на тялото. С други думи – кожата става по-еластична, по-мека и жизнена.

Другият подмладяващ метод е популярният вече ботокс, който всъщност е ботулинов токсин. За съжаление се спекулира с употребата му, тъй като той е безвреден само, когато е в определени дози. Последствията от предозирането могат да станат опасни, защото ботулиновият токсин блокира мускулната дейност и това нарушава мимиката. Затова ботокс се поставя само на определени места и само от подготвен специалист.

Друго важно условие е ботоксът да не се слага по-често от шест месеца. В момента има тенденция сред младите хора – и жени, и мъже на по 20-25 години да си поставят ботокс за предпазване от бръчки, което ние не препоръчваме. Няма никакъв смисъл младите тъкани да се третират с допълнителни химични елементи, затова процедурите е най-добре да започнат след 35-40 години. Практиката ми досега е показала, че при спазване на режима на поставяне не се наблюдават алергични реакции към ботокса.

Тежката артилерия в пластичната хирургия са имплантите. Вече има доста фирми, произвеждащи качествени импланти и ние подбираме най-доброто. Друг е въпросът, когато самият производител е некоректен и предлага некачествени импланти със съответен сертификат за високо качество и едва по-късно установяваме, че продуктът има недостатъци. В такива случаи единственото спасение е в подмяна на имплантите. Когато преди време започнахме да поставяме импланти, беше „анатема” да слагаме над 200 кубика. Сега пациентките не искат по-малко от 300 кубика, а има и такива, които държат на 500 и 600! Над тези нива вече говорим за парадокси.

Дамите е добре да прибягват към корекции на гърдите едва след като родят. След бременността те могат да се поставят по-спокойно. Четири са начините за поставяне на импланта. Първият се прави с 2 сантиметров разрез под гънката на гърдата. Другият е през ареолата (той не се препоръчва на жени, които не са раждали). Третият е през аксилата (подмишницата). Четвъртият е най-сложен – през пъпа. Тук се използват т.нар. серумни импланти, популярни в САЩ, които в Европа практически не се прилагат. Вече има пациенти, които стават психично зависими от пластичните корекции.
 
Те непрекъснато откриват недостатъци в тялото си и искат нови и нови промени. Такива пациенти задължително изпращаме на консултация с психотерапевт. Отслабването е другата мания, която води жените при нас. Липосукцията, която прилагаме, е вакуумна, ултразвукова, с микровълни, лазерна, лазерна липодистрофия и лазерно-вакуумна. Лазерът е особено подходящ за стягане на дермата и на мастното подкожие, което пази еластичността на кожата.

Възрастовата граница за корекции спада все повече. Много млади момчета и момичета възприемат пластичната хирургия не като екстра, а като необходимост. Ако човек има нужда от промяна (с видими външни проблеми или вродена асиметрия), добре е да се обърне за помощ към пластичните хирурзи. В България законодателството не позволява да се правят пластични операции на непълнолетен без изричното съгласие и на двамата родители. Дори да са разведени, пак трябва да има съгласието на двамата родители. А каквото е предписано от закона, не може да бъде нарушавано. Съветвам младите дами да са по-търпеливи и ценят това, което природата им е дала. Вярно е, че за комплексите и суетата няма нито възраст, нито пол. Всеки иска да изглежда красив. Но пластичните операции на лицето трябва да започват след 45-годишна възраст.
Д-р Милко Ковачев

Д-р Милко Ковачев

Специалност е пластична хирургия

Д-р Милко Ковачев е завършил медицина в Украйна. Специализирал е в Районната болница в Ихтиман. Първата му специалност е обща хирургия. Работил е 10 години в „Пирогов” в Клиниката по изгаряния и пластична хирургия. Втората му специалност е пластична хирургия. В момента работи в Частен медицински център ...

информация за Д-р Милко Ковачев | още статий от Д-р Милко Ковачев