Стресът причина за повяхналата кожа

Стресът причина за повяхналата кожа Пред очите ни се случва – при едни хора кожата старее по-бързо, а у други остава свежа и млада. Каква е причината? Виновник за процесите на стареене на кожата могат да станат ... разводът, уволнението от работа или тежката болест.
Защото винаги оставят следа и последствията засягат най-вече кожата. Това е изводът на американските учени, които в продължение на 9 години наблюдавали 118 пациенти на възраст между 40 и 45 години. Лекарите редовно отбелязвали всички процеси в семейството, в службата и в интимните им отношения. Всички промени се отразявали на лицето им. И по-точно по трите проблемни зони: от челото до очите, от очите до устата и от устата надолу. Учените отчитали степента на увисване на кожата и нейната дебелина, обема мазнини по бузите и дълбочината на бръчките.

Резултатите показали, че не всички хора стареят с еднакво темо. Ако в горната и долната третина на лицето измененията стават примерно с една и също скорост, то върху състоянието на среднтата третина на лицето огромно влияние оказва стресът. Заради него скулите и бузите само за година може да загубят една трета от обема си, коментират лекарите.

Освен житейските проблеми, стрес могат да предизвикат и любимите безполезни дети, смятат специалистите. Когато многократно отслабвате и после отново трупате килограми, връзките, поддържащи тъканите на лицето се разтягат и отсабват. В резултат на това лицето се  “разплува”. Същото се случва с родилките, при които след кърмене гърдите увисват
Много от стресовете не могат да се избегнат. Но има и редица проблеми, които можем да рагулираме сами, твърдят лекарите. Такива са хранителният режим и приемът на необходимите витамини, сред които задължително трябва да бъде най-важният за кожата – витамин D.