Не заспивайте пияни

Не заспивайте пияни Алкохолното опиянение е патологично състояние, което е съчетание от психични и неврологични разстройства, обусловени от въздействието на етиловия алкохол върху липидите на централната нервна система.
Алкохолът се разтваря лесно в тях и нарушава дейността на невромедиаторните системи и неврохормоните, усилва топлоотделянето, действа диуретично и повишава секрецията на солна киселина и на стомашната лигавица. Алкохолът затормозява централната нервна система, по-големите дози влияят на дейността не само на кората на главния мозък, но и на разклоненията му.

Много токсични ефекти са обусловени от излишъка на образуващия се ацеталдехид. След употреба на спиртни напитки сънят забавя значително разлагането на алкохола в кръвта и съответно продължава процеса на изтрезняване. Към такова откритие стигнали японски специалисти от Националния център по борба с алкохолизма в град Курихама. Те започнали експеримент с участието на 24 души през март 2010 година.

По време на експеримента мъжете и жените пиели определено количество алкохол, след което част от тях лягали да спят. Резултатите показали, че при участниците, които след пиене на алкохол се отправяли в леглото, процесът на разлагане на алкохола в кръвта ставал два пъти по-бавно, отколкото при останалите, които продължавали да бодърстват. Това напълно опровергава убеждението на повечето хора, че най-добрият начин за изтрезняване е да се наспиш добре, коментират японските учени.