Спортът пречи на зачеването

Спортът пречи на зачеването

Активното спортуване може да попречи на жената да забременее, смятат датски учени.

 

Подвижността е плюс за жените, които мечтаят за потомство, но те не трябва да се увличат в тренировките. Последното иследване показало, че жените с нормално тегло, които спортуват активно, забременяват по-трудно от връстничките си, които не се измъчват с постоянни тренировки.

 

Изводите на учените обаче не се отнасят до пълните жени – колкото и усилено да спартуват те, тренировките само помагат на тяхната фертилност.

 

Физическите занимания са полезни за бъдещите майки, но в умерено темпо. Затова жените без проблеми с килограмите, които искат да забременеят, трябва да се откажат от интензивните тренировки и да ги заменят с разходки или с по-слабо натоварващи упражнения, предупреждават датските учени.

 

Професионалният спорт нарушава менструалния цикъл на жената, намалява количеството овулация и дори може да прекрати менструалните кръвотечения, обясняват учените. Активните упражнения могат също да препятстват прикрепването на оплодените яйцеклетки към стената на матката, без което бременността става невъзможна, предупреждават те.