Без чист въздух дебелеем

Без чист въздух дебелеем

Повишеното ниво на СО2 в резултат на глобалното изменение на климата влияе за натрупването на килограми независимо от това, дали човек е предразположен към напълняване, доказаха датски учени.

 

Широко разпространеното е мнението, че склонните към напълняване хора дебелеят, защото не се движат достатъчно.

 

Изследването ни обаче показа, че заради повишено ниво на СО2 във въздуха слабите хора наддават не по-малко от хората, склонни към пълнеене, коментират учените от изследователския медицински център към университета Глоструп в Копенхаген.

 

Тази теория се появила, когато един от авторите на изследването – Ларс Георг Херсуг изучавал разпространението на затлъстяването сред хората, които в продължение на години участвали в изследване на MONICA (мониторинг на тенденциите и определящите фактори за сърдечно-съдови заболявания), проведено сред няколко хиляди датчани.

 

Анализирайки резултатите от изследването, учените установили, че за 22 години участниците наддавали еднакво, въпреки че сред тях имало както слаби, така и пълни хора.

 

Учените проучили и изменението на теглото при животните и събрали данни за 20 хиляди твари от осем различни вида. Анализът на данните показал, че от 2010 година насам средното тегло на всички животни се е увеличило.

 

Невероятно е, че десетки хиляди животни в различни части на света едновременно трупат килограми, но по различни причини.

 

Резултатите от изследванията сочат за съществуването на един единствен фактор. И този фактор е околната среда, и по-точно увеличеното ниво на въглеродния двуокис в атмосферата, смятат учените.

 

Концентрацията на въглероден двуокис във въздуха влияе на киселинно-алкалния баланс в кръвта и на изработването на орексини в организма – хормони, стимулиращи бодърстването и изразходването на енергия.

 

Въглеродният двуокис във въздуха, който дишаме може да наруши изработването на тези хормони и в резултат да доведе до проблеми със съня и обмяната на веществата, от което хората по-лесно пълнеят.

 

Заседналият начин на живот е фактор на риска за много заболявания и, съгласно нашата теория именно такъв начин на живот заедно с действието на СО2 в помещението помагат за по-висока киселинност на кръвта, обясняват учените.

 

Но ако човек се движи навън, неговата кръв циркулира по-бързо и той отделя повече въглероден двуокис. Ето защо хипотезата ни е още едно доказателство за това, че физическите упражнения са полезни за здравето, коментират изследователите.

 

В бъдеще се очакват по-високи концентрации на въглероден двуокис в атмосферата и физическите упражнения могат да станат още по-важни, категорични са учените.