Слабеем с ходене

Слабеем с ходене Колкото и да не ви се вярва, но нито изкачването на стълби, нито бягането, а тъкмо ходенето топи най-добре мазнините, от които искаме да се отървем. Само че трябва да знаем как.
Всичко, което ви е необходимо за ежегодните разходки, са удобните обувки и половин час свободно време. Точно толкова препоръчват американските физиолози, а този половин час може да се раздели на два етапа по 15 минути. Два пъти по 15 минути – толкова време всеки би могъл да намери за себе си!

Би трябвало да ви вдъхнови и фактът, че при бързото ходене се изгаря мастна тъкан, тъй като при по-интензивно натоварване изгаряме глюкоза, което значи че скоро след тренировките ще се събудите от зверски апетит.

 

С какво да започнете?

 

С консултация при лекаря. Именно той ще определи оптималния сърдечен ритъм, идеалната скорост и продължителността на ходенето за вас.

Препоръчителното натоварване е 70-75% от максималната честота на сърдечните съкращения за минута.

Всеки от нас е правил гимнастика или утринно бягане. Но най-сложното в упражненията е не да започнем, а да продължим. Когато се отегчите да правите едно и също, човек може да го загърби, а може и да се опита да разнообрази ежедневната рутинна разходка.

Как?

 

Купете си крачкомер.

 

Всеки ден изминавайте определен брой крачки – ни повече, ни по-малко. Постепенно увеличавайте скоростта, разстоянието, съревновавайте се със себе си за всеки нов рекорд.

Когато не сте сам, е далеч по-весело. Първо – има с кой да си поговорите. И второ – може да се състезавате.

Как да се развивате? Ако сте се заели сериозно с ходенето, не бива да стоите на едно место – успехите трябва да се укрепват и развиват. С времето обикновеното ходене може да ви се стори лесна работа. Значи трябва да я усложните!

Сменяйте повърхността. Сняг, пясък, трева. Свърнете по пътечката с друго покритие – това хем ще усложни задачата, хем ще я направи по-интересна.

Ходете с раница на гърба. Но я пълнете така, че натоварването да е равномерно.

Сега се продават и специални тежести за ръцете и краката. Ходенето с тях ще ви помогне да попмате още повече мускулите.