Флавоноидите пазят мъжа от инфркт

Ягоди, ябълки, чай и червено вино са богатите на флавоноиди храни, които пазят мъжа от Паркинсон.
Като естествени биологично активни съединения флавоноидите могат да осигурят защита от голям брой заболявания, включително сърдечни болести, хипертония, някои видове рак и деменции, са изводите от най-новото изследване на учени от Харвардския университет и на колегите им от Университета на Източна Англия.
В изследванията, които започнали още преди 20 години, взели участие около 130 000 мъже и жени. През това време 800 от участниците развили болест на Паркинсон.
След внимателен анализ на диетата им, опирайки се още на възрастта и начина на живот, учените установили, че при мъжете, чиято диета съдържала повече флавоноиди, опасността от поява на Паркинсон намаляла с 40%.
Тези данни обаче не били потвърдени при жените.