Месото ни взема години от живота

Месото ни взема години от живота

Говеждото и овнешкото месо съкращават живота, повишавайки риска от рак и проблемите със сърцето, твърдят експерти от Харвардското медицинско училище.

 

Изводите им са направени след изследване на над 120 000 души.

Учените предлагат месото да бъде заменено с риба, пилешко и орехи.

 

Британската кардиологична асоциация уточнява, че в рамките на балансираната диета месото е безопасно. Но препоръчват то да се готви на грил.

 

Добавянето на допълнителни порции месо във всекидневното меню обаче повишава риска от смърт с 13%, като риска от смъртни случаи вследствие сърдечно-съдови заболявания – е с 18%, а риска от смърт вследствие рак – с 10%, пресметнали специалистите.

 

Ако месото е обработено, рискът от смърт се повишава общо на 20%, от сърдечно-съдови заболявания – на 21% и на 16% - при смърт от рак.

 

Възможно е наситените мазнини, съдържащи се в месото да влияят зле на сърдечното здраве, а солта в обработеното месо да оказва влияние върху риска от сърдечни болести заради повишеното кръвно налягане, уточняват учените.