Средиземноморската диета пази мозъка

Средиземноморската диета, която включва пълнозърнести храни, свежи плодове и зеленчуци, зехтин и риба е полезна за мозъка, уверяват американски учени.
Досега предимствата на диетата се свързваха с намаляване на сърдечните заболявания, рака и диабета.
Днес вече има доказателства и за това, че тя може да е свързана и с намаляване опасностите за кръвоносните съдове на главния мозък.
Това установили учени от университета в Маями, които изучавали връзката между хранителните навици и хиперактивността на бялото мозъчно вещество.
Учените анализирали данни за диетата на 966 души на средна възраст 72 години. Участниците в анкетата преминали през магнитно-резонансна томография, по време ня която бил измерен обема на хиперактивност на бялото мозъчно вещество и се оценявало състоянието на кръвоносните съдове на главния мозък.
Увреждането на кръвоносните съдове може да е част от нормалния процес на стареене, но също така може да е свързано и с рискови фактори като високото кръвно, диабетът и пушенето.
Последствията са много сериозни – от увеличаване шансовете за инсулт до слабоумие.
Изследването показало, че при възрастните хора, които се придържали към средиземноморската диета, съдържаща голямо количество мононенаситени мазнини, се наблюдава по-нисък ръст на хиперактивност на бялото вещество. При мъжете тези резултати били по-добри, отколкото при жените.