Храна сгрява в студа

Храна сгрява в студа

Колкото и невероятно да е, става въпрос за обикновената херинга. Оказва се, че в студеното време на годината тъкмо тази риба съдържа вещества, които и помагат да запазим здраве и бодрост.

Холандските учени са уверени, че херингата съдържа компоненти, които подобряват изработването на енергия в митохондриите на нашия организъм. Това се отнася до почти всички видове селдоподобни риби.

Най-важното е, че

 

рибата не трябва да преминава термична обработка.

 

Солената, маринованата херинга, както и студено пушената риба са уникален източник на сила и здраве.

За първи път на тези качества на рибата обърнали внимание лекари от клиника в Утрехт. Те установили, че в семействата, които се придържат към традиционната холандска кухня, много има случаи на синдрома на хроничната умора. А децата са напълно здрави. Анализът на храната показал, че в менюто на всички семейства почти всеки ден има херинга.

Това е традиционен холандски деликатес и в обикновените селски семейства

 

прясната херинга приготвят,

 

като я изкормят, зисапват със сол и прибавят бахар и дафинов лист. Оставят я да престои 3-4 часа. И това е всичко!

Късчета риба поставят в топла бяла франзела, поръсват със ситно нарязан лук, понякога пъхат в нея резенчета твърдо сварено яйце и нарязана кисела краставичка.

Това е и най-хубавото мезе за вино за холандците!

При нас то става и за ракия.

А при руснаците, естествено – за водка!

 

Такъв сандвич обаче, съдържа

 

една трета от дневната калорийна норма и пълният дневен обем от полиненаситена мастна киселина омега-3, която отговаря и за извеждането на свободните радикали, и за профилактиката от атеросклероза, и за нормалната продукция на полови хормони.

Освен това белтъците на прясната херинга се усвояват от организма ни почти на 88% (в сравнение с тези на говеждото, които се усвояват с 39-43%).

Диетолозите установили още, че редовната употреба на слабо подсолена херинга подобрява състоянието на черния дроб, задстомашната жлеза и жлъчния мехур.

Единственото противопоказание при всекидневната употреба на сельодка е при тежката форма на хипертонична болест и хронични заболявания на бъбреците.