Най-полезните храни за 2012 година

Най-полезните храни за 2012 година

Списък на най-полезните хранителни продукти за 2012 година съставиха американски диетолози.

 

Лидер в рейтинга са доматите, които съдържат много антиоксиданти, както глюкоза и фруктоза, йод, натрий, магнезий, манган, цинк и витамините А, В, В2, В6, С, РР и Е.

 

На второ място е богатият на витамин С са сладките пиперки.

 

„Бронзът” е за плодовете, които съдържат много минерали.

 

 Диетолозите отбелязват по-нататък полезните свойства и на соевите ядки, които  могат да станат нискомаслена и нискокалорична замяна на класическите ядки.

 

Сред най-полезните храни през настъпващата година диетолозите включват и важните за микрофлората на червата натурални кисели млека (пети поред) и спанака (на шесто място), които са способни да се борят с раковите клетки.

 

В края на списъка са оказват такива продукти като зехтинът, които са източник на мононенаситени мазнини както и богатите на белтък говеждо и сьомга.

 

За опазване на черния дроб специалистите по хранене съветват да ядете по една-две ябълки дневно.

 

Яжте много оранжеви зеленчуци, като моркови и тиква например. С оранжеви и зелени зеленчуци е добре да правите леки супи, за да прочиствате черния дроб.

 

Диетолозите са съставили и списък на вредните продукти, които могат лесно да предизвикат депресия. На склонните към лесно скапване на тонуса хора специалистите препоръчват да намалят до минимум кафето, сладкото и червените меса. Защото това са храните, които понижават настроението и „опъват” нервите.