Въведение в хомеопатията

Въведение в хомеопатията Хомеопатията е метод на лекарствено лечение, създаден от немския лекар Ханс-Кристиян Самуел Ханеман през 18 век. Принципът при хомеопатията е лекуване на подобното с подобно (Simila similibus currentur). Това разбиране е известно като закон на подобието. На пациентите, които имат определени симптоми се дава в малки дози лекарство, което при здрави хора предизвиква симптоми, подобни на тяхното стра

Хомеопатията е метод на лекарствено лечение, създаден от немския лекар Ханс-Кристиян Самуел Ханеман през 18 век. Принципът при хомеопатията е лекуване на подобното с подобно (Simila similibus currentur). Това разбиране е известно като закон на подобието. На пациентите, които имат определени симптоми се дава в малки дози лекарство, което при здрави хора предизвиква симптоми, подобни на тяхното страдание.                  

Например при реактивен артрит (възпаление на става) с розовочервен оток на кожата, лекарите-хомеопати могат да назначат вместо аспирин или друго противовъзпалително лекарство пчелна отрова в изключително малко количество. Известно е, че ако човек го ухапе пчела се получава розовочервен оток на мястото на ухапване. Затова може да се каже, че пчелната отрова оказва върху човека ефект, подобен на симптомите на реактивен артрит. Лекарствата се дават в изключително малки дози. Дозата на хомеопатичното лекарство обикновено е под една милионна част от милиграма. Затова сред лаиците “хомеопатичен” често е синоним на “минимален, много малък, нищожен”. Както се вижда, терминът означава нещо съвсем различно - “подобно страдание”.

Често, се предписва едно лекарство за комплекс от няколко заболявания.

Например мигрена, себореен дерматит и синдром на раздразнено дебело черво при един болен могат да бъдат лекувани с едно единствено лекарство - Lycopodium clavatum.

Хомеопатичните лекарства се произвеждат чрез разреждане и динамизация(потенциране).Те нямат странични ефектии не водят до пристрастяване.

Предписания на лекарствата се правят на базата на хомеопатични интервюта. При хомеопатичното интервю хомеопатът прави подробен анализ на физическото, психическото и емоционално състояние на пациента.Обикновено първата среща продължава около 2 ч. Лекарят-хомеопат трябва да бъде информиран за всички ваши индивидуални особености за да бъде в състояние да определи подходящия хомеопатичен препарат.Задълбоченото разбиране на оплакванията и усещанията ви е необходимо за правилно разбиране на случая.Споделянето на всяко нещо,което се отнася до вас ще помогне на този процес като е съвършено поверително.

При лечение с хомеопатични лекарства се държи сметка за факта, че всеки човек е уникален, със своята индивидуалност, личностни характеристики, свой ритъм на работа и собствена обкръжаваща среда. Цел на лечението е да се подбере медикамент, който да отключи оздравителна реакция в организма на болния.

Например за главоболие от слънце може да се предпише нитроглицерин - медикамент известен със страничния си ефект - главоболие. Хомеопатичните медикаменти не могат да заместят липсващо в организма вещество.

 

 

                Предимства на хомеопатичните препарати

 

-Няма вредни странични ефекти -процесът на приготвяне,наречен потенциране позволява да се премахнат всички токсични ефекти на хомеопатичните препарати.Те са безвредни за всички възрастови групи.

-Нежна- стимулира собствения защитен механизъм на тялото да се справи с болестта без да подтиска симптомит.Така се постигат забележими и трайни резултати.

 

 

 

-Холистична- хомеопатията има холистичен подход,който взема под внимание всичко,което притеснява човека и спомага за хармонизиране на духа и тялото.Много често с един-единствен препарат,може да се обхванат всички оплаквания и да помогне за отстраняването им.

-Евтина- хомеопатичните препарати са доста по-евтини от алопатичните медикаменти.Те имат за цел да подсилят имунната система,правейки организма по-силен и по-здрав.

-Предпазваща- подсилвайки имунитета на тялото и общото здраве,хомеопатията подобрява съпротивителните сили и прави човека по-устойчив към заболявания.

-Неоценима като първа помощ- могат да се използват за по-сериозни остри заболявания.

-Лекарствата не се тестват върху животни- хората реагират по различен начин на лекарствата,в сравнение с животните.Всички хомеопатични препарати се тестват от здрави хора.Установено е,че симптомите,които приетото хом.лекарство предизвиква за кратко време в организма на здрав човек,са тези,които може да излекува в болен имащ същите оплаквания.

-Медицина на бъдещето- хомеопатията е непрекъснато развиващо се лечебно изкуство,което разполагат над 3000 хомеопатични лекарства.За разлика от алопатичната медицина,която изтегля постоянно от пазара медикаменти,поради ново доказани странични ефекти,хомеопатията използва препарати,които са били ефективни преди 200 години.Едва наскоро с развитие на квантовата физика,учените могат да помогнат за по-дълбокото разбиране механизма на действие на хомеопатията.                                    

 

 

                                  Какво е здраве?     

                                                                                                                                                       homeopathy-stockexhng.jpg            

Здравето е освободеност от болка на физическо ниво,и в резултат достигане до състояние на благополучие;освободеност от страсти на емоционално ниво и в резултат достигане на състояние на ведрина,мир и спокойствие;освободеност от себичност на умствено ниво и в резултат пълно единение с Истината!     

 Как да се измери относителната степен на здраве за всеки човек?  - параметърът който определя това е: способността да се твори.Това са всички действия и функции,спомагащи за благоденствието на човека и заобикалящата го среда,които водят до главната цел в живота: постоянно и безусловно щастие.

Безусловното щастие води индивида до по-висше ниво на Еволюция.

Човешкият дух и човешкото тяло са свързани в едно неразривно цяло. Стар шумерски текст твърди:”The Sacred Script of the Covenant”:

“Почитай тялото си,което е твой представител в тази Вселена.Неготово великолепие не е случайно.Плътта и духът са две форми на твоето съществуване в пространството и времето.Който пренебрегне едното от тях попада в Хаоса.Тъй е писано…….”

 

Съществуват три основни нива в строежа на човешкото тяло

 

-Умствено-духовно-най-важното за съществуването на човека.Характеризира се с яснота,свързаност и творчество.Тук влизат:неудовлетвореност,раздразнителност,тревожност,фобия,депресия.

-Емоционално-психическо-следващото по важност.То поражда и отразява емоциите.Положителните емоции водят до чувство за щастие.Тук влизат:разсеяност,забравяне,липса на концентрация,притъпеност,летаргия,тъпота,делюзия,параноидни идей,делириум,умствено объркване.

-Физическо-най-маловажното.Тук влизат: всички заболявания и синдроми разпределени в списък по системи и органи.

Всички тези нива си взаимодействат по изключително интелигентен начин.Болестните симптоми могат да се видят на всяко от тези нива.Защитният механизъм спазва йерархия между тези нива и винаги се стреми да ограничи симптомите на по-маловажни  нива.

Хомеопатията лекува всички тези три нива,без да подтиска симптомите на организма.