Лъжливите симптоми

Лъжливите симптоми

Едни и същи симптоми могат да са знак за различни заболявания. Въпреки това ние често дори не търсим лекар, а се доверяваме на опита си или на съвети на околните и се самолекуваме.

Какви са тези симптоми, които могат да ни подведат и за какви болести ни предупреждават те?

 

Болки в гърба

 

При такива болки често поставят диагноза „междуребрена невралгия”, която се дължи на увреждане на нервите, излизащи от гръбначния стълб и разпространяващи се по хода на междуребрието. Човек усеща и силна болка и парене в гърдите.

 

На какво да обърнете внимание?

 

Не е възможно сами да определите източника на болката. Тя е опасна с това, че може да се появи в сърдечния мускул, когато на сърцето не му достига кислород. А това е прединфарктно състояние. Болката може да е с различна степен на интензивност и да разпространява не само във всички части на гръдния кош, но и в ръката и лопатката.

 

Какво да правите?

 

При внезапен пристъп на болка в гърба, веднага извикайте спешна помощ и направете електрокардиограма.

 

Повишено кръвно налягане

 

На подрастващите с повишено кръвно най-често поставят диагнозата Вегетативно-съдова дистония (ВСД), когато при най-малък стрес се засилва сърцебиенето и се нарушава терморегулацията.

 

На какво да обърнете внимание?

 

Високото кръвно налягане е симптом за тумор на надбъбречната жлеза (феохромоцитом), който е смъртно опасна болест.

 

Какво да направите?

 

Ако детето ви има високо кръвно, заведете го на изследване. Дори ако вече му е поставена диагноза ВСД.

 

Болки в корема

 

Като правило лекарите свързват тази болка със синдрома на раздразнените черва. Такива болки се появяват, когато е нарушена моториката на червата или ходенето по голяма нужда е нередовно. Причините за синдрома на раздразнените черва са стрес, неправилно хранене, вредни навици, лоша хигиена.

 

На какво да обърнете внимание?

 

Хроничните нарушения в изхождането, болките в корема, отслабването – всичко това са симптоми и на друго, много по-опасно заболяване – болестта на Крон. Това е автоимунно заболяване, което засяга както повърхностните, така и по-дълбоко разположените слоеве на стената най-често на тънките черва, при което се формират язвени изменения. Болестта на Крон е тази, която се съпътства от нарушения в изхождането, болки в корема и отслабване.

 

Какво да направите?

 

Ако имате коремни болки, потърсете лекар, за да се убедите, че нямате сериозни патологии. Навременното лечение може да ви спаси живота.