Слаб имунитет и неправилно лечение водят до суперинфекция

Слаб имунитет и неправилно лечение водят до суперинфекция По-тежък или по-лек, с усложнения или без – грипът отминава. Вие се чувствате добре. И нищо не е в състояние да ви задържи в къщи. Само че...Още вечерта температурата ви се покачва отново.
Втриса ви, кашлицата ще разкъса гърдите ви. Болестта се  е върнала. И то в много по-тежка форма. Това е така наречената суперинфекция. Която всъщност е повторно заразяване.

Какъв е механизмът на това явление и можем ли да го предотвратим?
Безконтролното приемане на антибиотици е предпоставка за развитието на дисбактериоза: в червата намалява количеството бифидобактерии, нарушава се нормалната микрофлора. Това понижава съпротивляемостта на организма и повишава риска от развитие на суперинфекция. Ето защо курсът с антибиотици трябва да започне само вашият лекуващ лекар. И в никакъв случай не вие самите по препоръка на познати или на натрапчивата лекарствена реклама.

Суперинфекцията възниква на фона на незавършилото инфекциозно заболяване, предизвикано от други микроорганизми, обикновено устойчиви  към лекарството, което сте приемали за първичната инфекция. Възбудител на инфекцията може да е един от тези микроорганизми, които според нормата са безвредни обитатели на човешкия организъм, но се превръщат в патогенни след като други микроорганизми загиват или отслабват заради приема на лекарства. Случва се така, че атакуемите с лекарствени препарати бактерии и вируси са устойчива разновидност на възбудителя на първичната инфекция и след някакъв шок от лекарствена атака те стават още по-агресивни, нахвърляйки се на организма с нова сила.

Има и още един фактор на риска от развитие на повторна зараза. Това е лигавицата на нашите дихателни пътища, която е покрита със защитен слой. Когато обаче в организма проникне някакъв вирус (например грипен), той най-напред разрушава този защитен слой. На незащитената лигавица могат да попаднат други вируси и микроби и така да се развие вторична инфекция. Тъкмо затова най-често суперинфекцията поразява дихателната система, където лигавицата е най-много. И като следствие от грипа много често може да възникне пневмония.

На суперинфекция са подложени най-много хората с понижен по едни или други причини имунитет. На първо място са децата. Това е свързано с физиологичните особености на развитие на имунитета – той се формира единствено с възрастта. Възрастните хора са другата рискова група, защото след 65 години стават възрастови изменения в активността на имунната система. Страдащите от дадени вродени или придобити заболявания, свързани с понижение на имунитета, като захарен диабет, заболявания на кръвоносните съдове и други.

Укрепването на имунитета не е сложна работа. Достатъчно е да изпълняване някои простички правила, само че редовно и през целия си живот. Всекидневно излизайте на свеж въздух. Не е достатъчно само да се покажете на балкона. За повишаване на имунитета трябва да се движите, да подлагате организма на определено натоварване. Старайте се да преминете с бързи крачки поне един-два километра дневно. Отличен начин да повишите имунитета са спортуването, фитнесът и танците. Закалявайте се. Но помнете: основното правило в закаляването е постепенността. Всякакви резки стъпки, като обливане със студена вода например, могат да ви доведат не до оздравяване, а до простуда. Контрастният душ за повишаване и укрепване на имунитета също е препоръчителен, но трябва да започнете с малки разлики в температурата и постепенно – в продължение на две седмици, да увеличавате контраста на водата.

Яжте натурална, богата на витамини и антиоксиданти храна. На забравяйте за плодовете и млечнокиселите храни. Те населват стомашно-чревния тракт с полезни бактерии. Фитонцидите, съдържащи се в лука и чесъна са много добри помощници в борбата с болестотворните вируси. Ако се чувствате некомфортно, използвайте имуномодулатори. Но не постоянно, а само от време на време да подпомагате организма си с тях. Имунитета укрепват настойка от шипки, ехинацея, женшен. Преди приема им обаче, изчетете внимателно инструкцията, тъй като те имат и противопоказания. Мийте често ръцете си, особено когато вирусният сезон е в сила. Превъзходно средство за укрепване на имунитета са смехът и... любовта. Веселете се, смейте се, събирайте положителна енергия с големи шепи, целувайте се, правете секс с любимия човек и заразата все по-трудно ще ви догонва. Всички знаем, че това са отдавна потвърдени от науката факти!

Ако все пак се разболеете повторно, правилата стават железни! Непременно потърсете лекар. Важно е да разберете точната диагноза и да се лекувате абсолютно правилно. Самолечението е безотговорно решение, продиктувано от мързела. В никакъв случай не пийте антибиотици без предписание от лекар! Три пъти дневно жабуркайте гърлото със солев разтвор – това ще понижи до 40% развитието на суперинфекции. Смазвайте лигавицата на носа със зехтин или със сусамово и растително масло. Това ще я омекоти и направи по-еластична. И ще намали вероятността от проникване на вируси и микроби.
Включете във всекидневното си меню кисело мляко и други млечни продукти с пробиотични добавки, тъй като пробиотиците също активизират имунната система.
Доц. Красимира Икономова

Доц. Красимира Икономова

Доц. Красимира Икономова е завършила медицина в Софийския медицинск и университет. През 1990 г. защитава дисертация върху цитохимия на левкоцитите. От 1990 г. работи в Лабораторията по клинична лаборатория и имунология към Многопрофилна транспортна болница “Цар Борис ІІІ”. От 2000 г. е завеждащ ...

информация за Доц. Красимира Икономова | още статий от Доц. Красимира Икономова