Силна простуда? Не бързай с бабините илачи!

Силна простуда? Не бързай с бабините илачи! Самолечението често е с обратен ефект или е просто безполезно

Простуда и грип не се лекуват с антибиотик, съветват специалистите. Тогава?

Когато кашлицата не ни оставя да спим, когато температурата ни повали на легло или пък носът ни потече и се запуши от хремата, какво друго ни остава, освен да си спомним съветите на баба?

Да, но не винаги тези съвети са най-правилното за определения момент и конкретния случай. Грешки, разбира се, има много. Ние ще се опитаме да ви предпазим от най-популярните.

 

Греяна ракия

 

Тя ни изпотява веднага и в това е, смятат, лечебното й действие. Лекарите обаче предупреждават: лечението с ракия и други спиртни напитки само подкопава здравето, тъй като попадайки в отслабналия организъм, алкохолът още повече изтощава имунната система.

 

Инхалации

 

Затоплянето на дихателните пътища е добър начин за борба при лека простуда. Но ако болният е с температура и допълнително се обвива с кърпа и диша парата, топлообменът рязко намалява и като следствие се нарушава способността на организма за терморегулация. Така се изостря общото състояние на пострадалия.

 

Диети и разхлабителни

 

Отказът от храна лишава човек от градивен материал, необходим за оздравяването му. Диетата на сокове и сиропи влияе зле и на стомашно-чревния тракт.

Храната задължително трябва да е питателна и разнообразна, макар и по-лека от обикновено. За да може отслабналия организъм да я преработва по-лесно.

Колкото до разхлабителните, не бива да забравяте, че при нормална работа на стомашно-чревния тракт те могат да предизвикат необратими процеси, включително и дисбактериоза.

 

Кромид лук

 

Капки лук в носа са разпространено средство за борба с хремата, което лекарите упорито отричат. Защо? Защото това е гарантирано изгаряне на чувствителната носна лигавицата. Затова ако някой ви уверява, че такова лечение му помага, той вече се е изгорил и в момента сигурно изпитва проблеми с обонянието.

Вярно е, че в лука и в чесъна има фитонциди, които убиват микробите. Те обаче действат само на открито пространство, тъй като са летливи вещества. Така че е по-добре да нарежете лук и да го поставите до възглавницата, за да убива летящите около вас вируси, а за носа да използвате специални капки, предназначени за симптомите на настинката.

 

Вендузи

 

Те подобряват кръвообращението и стимулират дихателната система. Затова този начин е все още популярен сред хората.

Лекарите са съгласни с положителните резултати от поставянето на вендузи. Но само след болестта, за да се предпазите от усложнения. По време на простуда, още повече ако имате и температура, вендузите са безсилни.

 

Антибиотици и имуностимулатори

 

Колкото и да повтарят лекарите, при първата слабост на организма хората тичат в аптеката за антибиотици и имуностимулатори. Забравяйки напълно, че необоснованото пиене на антибиотици при остри респираторни заболявания не намалява риска от бактериални усложнения, а предизвиква размножаването на нечувствителните микроби, които пречат на лечението и оздравяването.

 

Колкото до имуностимулаторите, те по принцип се назначават само след специално имунологично изследване при хора, които страдат от имунодефицит.

Много рядко в практиката си обикновен лекар (освен имунологът) може ясно да обясни на кои звена на имунния отговор влияят едни или други имуностимулатори.

 

Ето защо не бива да вредите на здравето си, като изчаквате усложненията. Обърнете се навреме към лекаря, който ще ви предпише най-правилния начин за лечение.