Депресията – най-разпространено заболяване

Депресията – най-разпространено заболяване

Депресията е най-разпространеното заболяване, което само след десет-петнайсет години заплашва по масовост да остави далеч зад себе си сърдечно-съдовите и инфекциозни болести, отнемащи живота на милиони, сочи статистиката.

 

На депресия са подложени абсолютно всички, независимо от социалния им статус и цвета на кожата.

 

Обикновената загуба на настроение за няколко дни или разстройство заради някакво неприятно или тъжно събитие, без които човек не може да си представи живота, имат съвсем отделно отношение към депресията. Много по-опасно е, ако започете да чувствате как губите всякакъв интерес към живота и тези симптоми се засилват, без да прекъсват дълго време.

 

Липсата на мотивация, мъчителни угризения на съвестта и подобни прояви говорят, че човек развива депресия, която може да бъде с много по-сериозни последствия и дори да доведе до самоубийство.

 

Съвършено естествено е за човек, намиращ се в такава депресия трудно да бъде изваден от състоянието.

Лошото е, че и самите хора не искат да им се помогне и затова е необходимо да им внушавате непрекъснато, че всичко което правите, е насочено към тяхното излекуване.

 

Като начало трябва напълно да преразгледате диетата на болния, тъй като има храни, които задълбочават депресията. Изключете от менюто му всички месни и рибни храни и ги заменете с растителни. Категорично се забранява алкохолът и особено сухото червено вино.

 

Стимулирайте болния да прави гимнастика и всякакви физически натоварвания, да работи, да се весели с приятели и по-малко време да остава сам.

С други думи, помогнете му да разбере, че той все още живее, има достатъчно близки, които го обичат и държат на него.

 

Разбира се, не може само с диета да се победи депресията и затова ако забелязвате, че симптомите при болния се засилват, по-добре е той да премине на медикаментозно лечение, което е направлявано от лекар.