Променяш „вътрешния ритъм” и отслабваш

Променяш „вътрешния ритъм” и отслабваш

Зависимостта от метаболитните процеси и циркадните (денонощни) ритми отдавна е известна на учените. Едва сега обаче те успяха да получат молекули, влияещи на биологичния часовник.

 

Създателите на синтетичните молекули смятат, че това ще позволи да се справят с редица заболявания, включително и със затлъстяването, диабета и безсънието.

 

Засега молекулите са тествани върху мишки, в които въвеждали от тях два пъти дневно в продължение на 12 дни. Това наистина променяло биологичния ритъм на животните. Въвеждането на молекули в организма на дебелите животни помагало за смъкване на теглото им, както и на нивото на холестерола (с 47%) и захарта, свързани със захарния диабет. И всичко това без да намаляват храната им.

 

Молекулите, за които става дума, активират белтъците REV-ERB алфа и REV-ERB бета, играещи важна роля от гледна точка на обмяната на веществата и работата на биологичния часовник, обяснява проф. Томас Барис от Изследователския институт Скрипс в Щатите.

 

Днес се появяват все повече различни молекули, които регулират нарушението на съня. Подобно изследване вече бе направено и учените успяха да забавят и да ускорят хода на биологичния часовник на рибки, коментира Владимир Ковалзон, ръководител на Руското общество на сомнолозите.

 

Усвояването на мазнините и въглехидратите зависи от това в какво време на денонощието се изработват съответните ферменти, допълва доц. Николай Адрианов, от медико-биологичния факултет при научния институт „Пирогов” в Русия.

 

Променяната в циркадните ритми може да намали количеството ферменти, които разлагат мазнините. Тогава мастните натрупвания просто ще се извеждат от тялото, без да се абсорбират.

 

Ритмите влияят и на синтеза на мазнините в организма, при това скоростта на този синтез се променя в различните периоди. През нощта например той е ускорен.