Музика отпуска пациентите при операция

Музика отпуска пациентите при операция

Ако по време на операция пуснете на пациента приятна музика, това ще направи процедурата по-успешна. Твърдят го експерти от оксфордската болница Джон Ретклиф, според които музиката помага да се намали тревожността при пациентите, претърпяващи операция под местна анестезия. Разбира се, мелодиите трябва да са леки и отпускащи, защото в противен случай могат да предизвикат обратен ефект и да напрегнат пациента.

 

По време на изследване специалистите проследили състоянието на 96 пациенти. Половината от тях слушали музика по време на операция. Когато операцията приключила, експертите помолили пациентите да разкажат доколко са нервничели на операционния стол.

 

Така установили, че нивото на тревожност при пациентите от групите, слушащи музика било примерно с една трета по-ниско от това на останалите болни. Те дишали по-леко - средно по 11 вдишвания в минута в сравнение с 13 вдишвания при другите.

 

Неотдавна друга група специалисти доказаха, че музиката позволява да се намали болката и помага на пациентите, намиращи се на изкуствена вентилация на белите дробове да дишат по-леко. Не е тайна, че стресът влияе негативно на изхода на операцията и увеличава процеса на реабилитация. Музиката позволява да се намали стреса.