Диабетът причинен от бактерия?

Диабетът причинен от бактерия?

Бактерия H. pilori (хеликобактер пилори), която медиците свързват с язвата и ракът на стомаха, може да е „виновна” и за появата на диабет 2 тип при възрастните.

 

Така смятат учени от Ню Йоркския университет, които анализирали данни за здравето на американците, участвали в две мащабни изследвания по програмата за здравословно хранене.

 

Наличието на бактерията H. Pilori (особено при хора, страдащи от затлъстяване) е свързано с повишено ниво на гликозилирания хемоглобин (HbA1c), индикатор за нивото на глюкоза в кръвта и за диабет.

 

H. Pilori може да влияе на нивото на два хормона в стомаха, които помагат за регулиране на съдържанието на глюкозата в кръвта. Във връзка с това американските учени предположили, че използването на антибиотици за отстраняването на бактериите при някои възрастни пациенти, страдащи от затлъстяване, може да се окаже ефикасно.

 

Учените подчертават, че засега няма преки доказателства за това, че H. Pilori провокира развитието на диабет 2 тип. Получените данни обаче свидетелстват за такава възможност.

 

От захарен диабет тип 2 всяка година по света умират около 3,8 милиона души.