Стрес – по какво да го познаем?

Стрес – по какво да го познаем? Рядко си даваме, ако не и никак, сметка, че болежките, които изпитваме не са вследствие на влошено здраве, а са всъщност индикатор за нарушения във функциите на вегетативната регулираща система заради стрес и повишено натоварване.

Специалистите препоръчват да не оставаме равнодушни към тези сигнали на организма и особено, ако се оплакваме от минимум три от тях напоследък постоянно – да се обърнем и потърсим компетентна помощ. Кои са симптомите, които показват повишаване на стреса и необходимостта от почивка и мерки в насока подобряване на качеството на живот?
 
1. Главоболие
Нека започнем с тривиалното и едно от най-честите оплаквания – главоболието. Заради стрес са разпространени две „разновидности”. При едната има оплакване от продължително „стягане на главата”, което се отбелязва не само в определен ден, но и дни и седмици наред. В повечето случаи болката идва от стегнатите вратни и раменни мускули, които инстинктивно напрягаме при интензивно натоварване. Това от своя страна продуцира болката в главата. Роля играе и ергономичността на работното място – височина на бюро, монитор, стол към погледа на очите, положението на лактите, извивката на кръста...

За да го преодолеете, потърсете като начало указания за правилна позиция на работното място (Например, предлагаме ви това). Опитайте се да въведете график за периодични кратки почивки, придружени с развиждване. Правете по няколко пъти на ден за няколко минути гимнастика на врата и раменете, кръста. Позволете си да се поглезите 2-3 седмично поне с кратък масаж в областта на врата, главата и ременете и да се насладите на спокойна топла баня.

Следващата стъпка вече предполага усвояване на техники за редуциране на стреса.

Различното при мигренозното главоболие е, че то се появява като пристъп. Проявява се периодично и се чувства само от едната страна на главата. Силата му е много по-голяма, буквално „вади от строя”, придружено е от аура – смущения в зрението или слуха, и други оплаквания от физикален характер като гадене. Дължи се на разширяване на артериите при черепа, което може да се установи при специализирано изследване. То може да бъде продуцирано от стрес  - наблюдавано е от изследователи и специалисти при стрес на страдащи от мигрена.

При всички случаи наличието на мигрена изисква консултация с лекар, изясняване на причината и подходяща за случая терапия. Това, което може да се направи при подобно страдание, е засегнатият да се отдаде на почивка. Така или иначе състоянието му не би могло да му позволи работоспособност или кой знае каква ефективност, а поведението му допълнително натоварва обстановката – при него се наблюдава раздразнителност, безинициативност, силна чувствителност към странични дразнители, бърза уморяемост...
 

2. Болки в гърба и кръста
Може ли да предположим, че болките в гърба или кръста всъщност не се дължат на предполагаемата дископатия, а са резултат от потиснатото ни емоционално състояние за по-продължителен период от време? Според специалистите продължителните душевни натоварвания са причина за продуцирането на конвулсии на мускулатурата, на които и се дължи болката в гърба.

Така че, ако страдате от болки по гръбначния стълб, в гръдния отдел или кръста, помислете дали не е дошло време да разбиете черупката, в която се намирате и да отхвърлите факторите, които се налага да понасяте. Дори и да не искате да си признаете, организмът ви отдавна е "уловил", че условията, в които сте се поставили, не са приемливи за вас.

Не е лошо, разбира се, да помислите и за активно разтоварване – всякаква динамична физическа дейност би била от полза. Устройте работното си място, укрепете мускулите на гърба и кръста с подходящи упражнения, пазете се от течения и резки преходи от една в друга температура и не прекалявайте с използването на офисните столове с въртяща се основа... И непременно, хранете се балансирано и пълноценно и помислете как бихте могли за себе си да водите по-пълноценен начин на живот – всеки има право на това!

 3. „Нервен стомах”
Тежест в стомаха, киселини, смущения, болка, дори язва – всички те могат да се дължат на стрес. Обикновено се описват от натури, чийто манталитет отстрани създава усещане за безпомощност и слабост. Тези хора обикновено се чувстват пренебрегнати, изоставени, недобре оценени, пренатоварени, склонни са да се осланят на неприятни чувства като завист заради собственото си незнание или липса на решителност да се справят с проблемите на ежедневието си... Всъщност, причините за оплакванията им в повечето случаи дори не са в околните, а се коренят дълбоко в тях. Очевидно е, че има някакъв неосъзнат или преглътнат проблем, който чрез спазмите в корема налага намиране на решение. Спрете недоволството и започнете да променяте света от себе си!
 

4.  Неправилно дишане
Вероятно сте чували, ако не сте се оплаквали,  от „липса на въздух”, за стягане в гръдния кош, от което не може да се поеме въздух... Последното може и да е симптом на сериозно състояние, но в случая става въпрос за причини от психовегетативно естество. Задухът тук е породен от страх, което понякога е и причина за пристъпите и на астматиците.

В последния пример се налага почивка и облекчаване на режима... В по-леките случаи е достатъчно да се овладеят техники на дишането, които да се използват при признаци на натоварване, и се научим да дишаме по-ефективно, използвайки, ако не целия, то почти целия капацитет на белите дробове – като вдишваме и издишваме да се получава дълбоко повдигане на долната част на гръдния кош и корема, а не само повърхностно „трептене” на горната в близост до раменете.

 5. Оплаквания от страна на сърдечносъдовата система
При стрес се получава стесняване на кръвоносните съдове, което въобще влияе на кръвообращението и дейността на сърцето. Обикновено тревожните се оплакват от болка  и стягане в гърдите, задух, нарушения в сърдечния ритъм, световъртеж...

В дългосрочен план стресът може да доведе до неприятни изменения в системата. А той влияе преди това на вегетативната нервна и метаболизма, от което се нарушава обмяната на мазнините, появява се трайно висок холестерол и повишено артериално налягане, което вече залага редица тежки състояния и заболявания като атеросклероза, метаболитен синдром, затлъстяване, диабет, коронарни...
 

6. Други белези на стреса...
Всеки може да се издаде „по своему” за прекомерното натоварване и състоянието си на стрес, в което се намира. Изброените симптоми са само част от всички възможни и най-често срещаните. Не по-малко са ни известни обаче и явления като безсъние и твърде лек сън при тревожност, нарушена реч при иначе без такива проблеми личности, често боледуване, например от простудни заболявани, в това число и гинекологични проблеми, метеоризъм и запек, чести кожни раздразнения, смущения в секса, но и в репродуктивната система , водещи до инфертилитет...